whatsapp


  • Avenue İstanbul Cumhuriyet Mah. D-100 Karayolu Cad. A Blok No: 48 Kat: 1 D: 54 Beykent-Büyükçekmece
  • +90 552 396 79 29
  • [email protected]

Diş Estetiği ve Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı

     Herhangi bir nedenle görünümü bozulan dişlerin; hastanın yüzü, dudakları ve diş eti durumuna bakılarak sağlıklı. Doğal ve etkileyici bir görünüme kavuşturulmasıdır.

     Her hastanın estetik ihtiyaçları ve beklentileri farklı olduğundan gülüş tasarımı da kişiye özeldir. Hastanın yüz şekli, cinsiyeti, yaşı, ten rengi tasarımı etkileyen faktölrerdendir. Estetik sağlanmaya çalışılırken fonksiyon ve biyolojik uyumdan vazgeçilmemelidir. Güzel görünen ama fonksiyon görmeyen dişler hastayı mutsuz edecektir.

     Gülüş tasarımında öncelikle hastanın bililerin toplanır. Hastanını radyografik filmleri ve fotoğrafları çekilir,gerekirse video kaydı alınır. Yine hastanın yüz ölçüleri ve oranları kaydedilir. Daha sonra bu veriler ışığında tasarım yapılır ve hastaya gösterilir. Hastanın onay vermesi durumunda laminaların ya da zirkonyum kuronların yapımına geçilir.

    Planlanan tasarım yapılırken ortodontik tedavi ilk seçeneklerden biri olarak düşünülmelidir. Yine dişlerde yapılacak işlemlerden önce diş eti sağlıklı hale getirilmeli ve diş etinin seviyeleri düzenlenmelidir.

     Laminalar

      Cam seramik ya da kompozitten yapılan, hastanın sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olması için dişlerin ön yüzeylerine uygulanan ince yapraklardır. Renkleşmiş, aralıklı ya da çapraşık dişlerin varlığında estetiği sağlamak için kullanılan bir yöntemdir.

     Seramik (Porselen) Laminalar

     Porselen laminaların en önemli artıları çok iyi bir estetik sağlamaları, renklenmemeleri ve dişlerden çok aşındırma ile yapılabilmeleridir.

     Porselen laminaların düşme riski uygun materyal ve teknik kullanıldığında  çok düşüktür, kırılma riski de sağlam bir dişin kırılma riski kadar azdır. Porselen laminalar  düzenli kontrollerle hastalar tarafından uzun süre kullanılabilir.

     Kompozit Laminalar

     Kompozit laminalar, dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarını gidermek için kullanılan pratik bir yöntemdir. Aynı seansta sonuç alınabilir. Kompozit laminalar, estetik diş hekimliğinde son günlerde sıkça kullanılan ‘bonding’ uygulamasına karşılık gelmektedir.

     Seramik laminalara göre renklenme riskleri daha fazladır. Düzenli kontrollerle bu laminalar da uzun süre kullanılabilir.  

     Tam Seramik Kuronlar

     Metal desteksiz tam seramik kronların yapımında özel olarak güçlendirilmiş porselenler kullanılmaktadır. Metal desteksiz tam porselen kronlar mineye eşdeğer ışık geçirgenliklerinden dolayı doğala en yakın estetik sonuçları verir. Ayrıca çevre dokularla biyolojik uyumu da en öne çıkan özelliklerindendir. Günümüzde estetik diş hekimliği uygulamalarında yoğun olarak kullanılır ve en başarılı estetik sonuçlar bu teknikle elde edilir.

     Zirkonyum Destekli Kron ve Köprüler

     Zirkonyum alaşım metaller yerine kullanılabilen, beyaz renkli, ışığı nispeten geçirebilen yarı metal kategorisinde bir materyaldir. En büyük avantajı çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklılık özellikleri sayesinde, köprü yapımında metal destekli porselenlere alternatif olmalarıdır.

      

Beyazlatma

      Diş renginin açılması işlemidir. Diş beyazlatma işlemi kurallara uygun olarak uygulandığında dişlere zarar vermez. Beyazlatmanın etkisi bütün dişlerde aynı değildir. Sarı dişler daha kolay ve çok beyazlarken, gri dişler daha az beyazlar. Beyazlatma sonra eski renge geri dönüş olabilir o yüzden yılda bir defa pekiştirme amacıyla işlem tekrar edilebilir. İki şekli vardır.

Vital Beyazlatma

     Canlı dişlere uygulanır. Vital beyazlatma da ikiye ayrılır.

     İlki, ev tipi beyazlatmadır. Bu beyazlatmada kişiye özel bir plak hazırlanır. Kişi evinde beyazlatma jelini  diş hekiminin söylediği gibi plağa yerleştirir ve belirli süreler ağzında tutar. Ortalama 7 günde beyazlatma gerçekleşir.

    İkincisi ofis tipidir. Klinikte hekim kontrolünde gerçekleştirilir, bu uygulamada beyazlatma daha kısa sürede gerçekleşir.

Devital Beyazlatma

     Kanal tedavisi sonrası renklenmiş dişleri beyazlatmak için kullanılır.

Pembe Estetik

     Pembe estetik ile kastedilen diş eti estetiğidir. Diş etlerinin sağlıklı, dudak ve dişlerle orantılı görünümünü ifade eder. Özellikle diş eti seviyelerindeki farklılıklar gülüş tasarımına olumsuz etki eder, lamina ya da kron yapımına başlanmadan önce seviyeleme yapılmalıdır.

 

Kliniğimizden destek almak için iletişim sayfamızı ziyaret ederek bizden randevu alabilir, iletişim kanallarımız vasıtasıyla sorularınızı bize iletebilirsiniz. Osman Çengel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak sağlıklı gülüşler dileriz.

 

Diğer Yazılarımıza Göz Atmak İçin Aşağıdaki Butonları Kullanabilirsiniz