whatsapp


  • Avenue İstanbul Cumhuriyet Mah. D-100 Karayolu Cad. A Blok No: 48 Kat: 1 D: 54 Beykent-Büyükçekmece
  • +90 552 396 79 29
  • [email protected]

Çocuklarda Diş Çürümesi

Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha fazla organik madde içerirler, bu sebeple çürümeye daha yatkındırlar. Çocuklar erken dönemde görülen ve ağız içerisinde rahatsızlığa sebebiyet veren ağrı, kötü koku vb. Sorunları erken dönemde fark edemediklerinden bu çürükler erken dönem diş kayıplarına kadar gidebilmektedir. Erken dönem diş kayıpları yaşamamak adına aile büyükleri, özellikle anneler çocukların ağız bakımlarına ilk günden itibaren dikkat etmelidirler.

Günümüzde de hala bazı anneler geçmişten getirdikleri tecrübeler ile bebeğin emzik ya da biberorunu kabul etmesi için bal, reçel vb. Gıdalara bulamakta ya da gece beslemesi yapılan bebeklerde daha besleyici olacağına inanılarak süt ya da mama içerisine şekerli gıdalar katılmaktadır. Ek gıda olarak verilen bu şeker içerikli gıdalar zaman içerisinde beslenme düzensizliği ve buna bağlı olarak  diş çürüklerine sebebiyet vermektedir.

Erken dönem diş çürüklerinin önüne geçebilmek için bebek emzirilirken ya da biberon ile beslenirken ağız içerisinde süt birikmemesine dikkat edilmeli, eğer bebek biriken sütü yutmuyorsa ağız içerisinden tahliye edilmelidir. İlk dişlerin çıkması ile birlikte bebeğin ağız içi biri gece uykusuna yatmadan önce olmak üzere günde iki kez temiz ve ıslak bir tülbent ile silinmelidir. Bebeğin emziği ya da biberonu kabul etmesi için bal, pekmez, reçel vb gıdalara bulanarak verilmemelidir. Biberon ile gece beslemesi yapılıyorsa bebeğe verilen süt ya da mama içerisine şeker ihtiva eden ek gıdalar eklenmemeli bebek su içebilecek aşamaya geldiyse her beslemeden sonra su içmesi sağlanarak ağız içi nötrlenmelidir. Bebeklikten çocukluğa geçiş ile birlikte bir yetişkin rehberliğinde çocuğa uygun diş fırçası ve macunu seçilerek bir yetişkin gözetiminde dişlerini günde iki kez fırçalaması sağlanmalıdır.

Süt dişlerinin ana görevi çocuğun çiğneme fonsiyonunu getirerek sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamanın yanısıra konuşma bütünlüğünü sağlamak ve kalıcı olarak gelecek dişlere rehberlik etmektir. Bu nedenle alınan tüm önlemlere ragmen çocuk dişleri ile ilgili sorun yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Uzman diş hekimi kadromuz ile ağız ve diş sağlığınızı korumanız, ihtiyaç halinde estetik diş hekimliği uygulamalarından faydalanmanız için Beylikdüzü, Beykent’de hizmetinizdeyiz.

Ağız ve diş sağlığı konusunda uzman görüşü almak üzere Beylikdüzü Beykent’te bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, sorularınız için whatsapp hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Osman Çengel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinin açık adresi ve iletişim bilgilerine erişmek için bu linke tıklayınız.